Egen erfarenhet
Mina erfarenheter och anekdoter från yrkeslivet
Jag har genom otaliga vårdplaneringar på sjukhus träffat människor i kris just efter att de råkat ut för en svår skada eller drabbats av en sjukdom. Vid en vårdplanering får den drabbade och dennes familj en hel del information om vilka insatser som framförallt kommunen kan erbjuda. Min erfarenhet är att människor i kris har svårt att lyssna, ta in och lagra den här typen av formell information till en början. Det är när Du väl kommer hem och när det blir uppenbart att vardagen inte är som den en gång har varit som Du börjar fundera på eventuell hjälp och stöd. Då kommer frågorna;
- Vad kan jag få för hjälp?
- Av vem kan jag få hjälpen?
- Hur och var ansöker jag om hjälpen?
- Vem kan informera mig?
Eller den värsta frågan av alla som alltför många har uttryckt till mig i min roll som LSS-handläggare: Varför är det ingen som tar kontakt med mig och berättar? Hur ska jag veta vem jag ska kontakta?
Men den svåra och annorlunda vardagen finns där och Du kanske upptäcker att Du varken har ork eller kunskap att ta tag i Dina rättigheter. De människor i kris som jag har träffat har varit i alla åldrar, alla typer av diagnoser /funktionsnedsättningar och i alla möjliga familjeformer; barnfamiljer, gifta par, separerade par, ensamstående m m.
Min uppfattning är att flertalet inte orkar ta reda på vad som gäller just för dem. Det är inte alls ovanligt att när jag t ex har hjälpt någon med en formell handling och informerat om vad som kommer att hända efter den inskickade handlingen så har personen sedvanligt tackat för hjälpen men har även med eftertryck berättat vilken lättnad personen kände och hur uppskattat mitt bifogade adresserade och frankerade kuvert var! Den lilla detaljen var tydligen så viktig, den som från min sida bara var en enkel och praktisk gest, jag gjorde det bara av farten. Reaktionerna på den lilla detaljen fick mig att inse ännu tydligare om hur lite tid, ork och kunskap den drabbade personen/familjen har för att bevaka sina rättigheter.
När det t e x handlar om barnfamiljer, där familjen består av flera barn i olika åldrar med ett (eller flera) barn med funktionsnedsättning så menar föräldrarna att de nästan kollapsar när det någon gång blir en lugn stund i vardagen och det är då de ska sätta sig ner och formulera eller fylla i ett formellt dokument. I dessa lägen, när familjen är slutkörd, stressad och känner att ”men nu borde vi fylla i och skicka in blanketten” kommer även tankar om ”är det någon idé, överhuvudtaget”, ”det blir säkert avslag” eller ”vågar man lägga fram de nya behoven? Tänk om de drar in alla andra timmar i stället för att bevilja fler?”
Jag hjälper Dig gärna genom hela processen. Kontakta mig för mer information om hur jag kan hjälpa just Dig med att bevaka Dina rättigheter eller Dina kunders rättigheter.
Reflektioner och erfarenheter som anhörig
Ingen kan se in i framtiden. Ingen vet vad livet har i sikte för oss. Min pappa fick en stroke år 2006. Han som knappt hade varit sjuk i hela sitt liv. Han var en stor och stark pensionär som åkte runt på Öland på motorcykel ibland. Han åkte i bil på tyska Autobahn en vecka innan han drabbades av stroken.
Jag vet vilket kaos och vilken frustration som sjukdomen förde in i mina föräldrars vardag. Sjukhusvistelse i en månad, korttidsvistelse i två månader, försäljning av den gamla lägenheten, köp av en anpassad lägenhet och försäljning av sommarstugan på deras älskade Öland. Mamma som fick ta ansvar för allt och pappa som tyckte att han kunde minsann göra allt precis som förut, trots rullstol och halvsidesförlamning.
Jag är glad för att jag tack vare mina kunskaper kunde hjälpa dem med deras rättigheter och synliggöra för dem vad de gick igenom. Jag kunde bekräfta deras känslor och reaktioner genom att säga ”så här säger, känner eller tycker de flesta som jag har träffat eller träffar inom mitt yrke.”
Idag firar de med champagne på pappas stroke-dag och detta med anledning av att han överlevde stroken! Jag menar inte att de är lyckliga eller att de har kommit över det som har hänt men de har insett att de är drabbade, båda två på sitt sätt men så här blev livet efter stroken. Livet och deras äktenskap fortsatte fast numera annorlunda och det är enligt dem också värt att fira.